Laten we bij de basics beginnen: wat is stress? Stress is de reactie van het lichaam op een uitdaging of bedreiging, en het activeert een reeks fysiologische processen. Twee belangrijke hormonen die hierbij betrokken zijn, zijn cortisol en adrenaline. Wanneer je stress ervaart, komen deze hormonen vrij om je lichaam te helpen omgaan met de situatie.
Stress: een breed begrip
Soms denken mensen weinig stress te ervaren terwijl ze daar wel degelijk last van hebben. Stress is namelijk een breed begrip. Je hoeft niet letterlijk in paniek te zijn voor het halen van een deadline op je werk. Stress voor je lijf is ook: te veel sporten (en dus te weinig herstel), te weinig beweging, teveel schermtijd, bewerkte voeding, voedingsstof tekorten, elke dag snoozen en vervolgens weinig tijd voor jezelf hebben en haasten naar de trein, streng zijn voor jezelf en een negatief zelfbeeld hebben.
Acute stress is gezond
Stress is niet slecht. Het zorgt ervoor dat je in actie-modus komt, wat soms ook nodig is. Het zorgt voor energie en alertheid. Het is gezond zolang je lichaam op tijd weer kan ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan vroeger. We moesten wegrennen voor gevaar: je kreeg een energiekick, je spijsvertering werd kort onderdrukt zodat alle energie naar je spieren ging om weg te rennen. Wanneer het gevaar weg was, kon je weer ontspannen en kon je spijsvertering en immuunsysteem weer op gang komen.
De voordelen van cortisol
Cortisol volgt een dagritme (circadiaans ritme) en zorgt voor:
- Energiebeheer: ’s Ochtends is het cortisolniveau het hoogst, wat helpt bij het wakker worden en het energieniveau verhoogt voor de dag.
- Het werkt ontstekingsremmend.
- Het zorgt voor de stabilisatie van de bloedsuikerspiegel.
- Herstel van stress: Bij acute stress helpt cortisol om het lichaam weer in balans te brengen en herstel te bevorderen na een stressvolle situatie.
De nadelen van langdurig verhoogd cortisol:
Bij chronische stress blijft het cortisolniveau langdurig verhoogd, wat zorgt voor:
- Uitputting van het immuunsysteem:
- Afbraak van spiermassa en botten:
- Verstoorde hormoonbalans: het lichaam geeft prioriteit aan de productie van cortisol boven andere hormonen.
- Gewichtstoename en vetopslag: Chronische cortisolproductie kan leiden tot vetopslag, omdat je o.a. sneller last krijgt van cravings
- Mentale problemen: Langdurige blootstelling aan cortisol kan leiden tot angst, depressie en geheugenproblemen.
- Voedingsstoffen tekorten.
Stress do's & dont's:
- Zorg voor een rustige ochtend- en avondroutine waardoor je op een ontspannen manier je dag start en eindigt.
- Plan je ontspanning ook in je agenda! Zo kan er niets tussen komen ;)
- Een diepe ademhaling naar je buik. Doe dit meerdere keren per dag. Bijvoorbeeld voor het eten of tijdens het werk. Zo activeer je je para-sympathische zenuwstelsel
- Contact met je lichaam: aandacht bij je lijf zorgt vaak automatisch voor ontspanning. Voel je je voeten op de grond, je ruggengraat, je zitbotjes in de stoel?
- Luister naar je lichaam en leer grenzen aangeven.
- Kom zoveel mogelijk buiten voor een gezond bioritme. Ga op tijd naar bed en zorg voor een goede slaaphygiëne zoals een donkere, geventileerde kamer zonder schermen (zoals telefoon of tv) vlak voordat je gaat slapen.
- Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel en vermijd zoveel mogelijk ultra bewerkte voeding
Wil je meer leren over gezondheid en (het verminderen van) stress?
Boek dan een vrijblijvende intake of schrijf je in voor een workshop of training!
Reactie plaatsen
Reacties